Yoga is er in veel soorten en maten, bijvoorbeeld dynamische yoga zoals vinyasa en asthanga yoga, waarin de focus vooral ligt op het uitvoeren van veel houdingen (asana's) in een (vaste) flow. Of op het zo goed en uitgelijnd mogelijk uitvoeren van houdingen in iyengar-yoga, maar er zijn ook rustige vormen zoals yin yoga, waarin houdingen langer worden aangehouden voor een positief effect op energiebanen en bindweefsels. Ook is er natuurlijk yoga voor speciale doelgroepen als kinderen, zwangeren, ouderen, bedrijven... En dan is er nog lachyoga, acroyoga, bieryoga en yoga met geitjes... voor ieder wat wils.

 

Hatha yoga staat aan de basis van al deze serieuze en minder serieze yogavormen. In het Sanskriet staat Hatha voor Ha (zon) en Tha (maan), dat verwijst naar tegenstelde uitersten en het verbinden hiervan. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de balans tussen hard en zacht, in- en ontspanning, vrouwelijk en mannelijk, gevoel en gedachten. Hatha yoga heeft als doel lichaam, hoofd, hart en ziel en al deze tegenstellingen aan elkaar te verbinden en gaat dus zeker niet alleen over fysieke houdingen, het is vooral ook een pad van persoonlijke ontwikkeling, het ontdekken van jouw levenskunst.

In de yoga sutra's van Patanjali staan 196 spreuken die gezamenlijk de yogafilosofie omvatten. Patanjali leefde waarschijnlijk in de tweede eeuw voor Christus en is bekend als samensteller van deze klassieke en bondige teksten. Een must-read voor iedereen die iets meer van yoga wil weten. Klik hier voor een samenvatting van deze prachtige teksten. In de sutra's wordt yoga omschreven als een achtvoudig pad met daarin acht onderdelen: voorschriften (yama), principes (niyama), lichaamshoudingen (asana), ademhalingsoefeningen (pranayama), het terugtrekken van de zintuigen (pratyahara), concentratieoefeningen (dharana), meditatie (dhyana) en uiteindelijk verbinding of verlichting (samadhi).

 

Een hatha yogales bestaat over het algemeen uit verschillende elementen: houdingen, die soms meer dynamisch, soms meer statisch uitgevoerd worden, en aandacht voor ademhalings-, concentratie- en meditatieoefeningen. Yoga is zo zelf je eigen onderzoek doen, op eigen kracht en tempo inzichten integreren in jezelf en je eigen leven. Door de stilte in jezelf te leren opzoeken in het hier en nu, en zo ruimte te vinden om los te laten en weer te creëren. Te voelen in plaats van na te denken.

En je te realiseren dat alles al in jou aanwezig is. Liefde speelt daarin een centrale rol, misschien wel het meest de liefde voor jezelf. Zonder liefde geen verbinding. Niet in jezelf, en niet met anderen.

 

Voor mij heeft yoga als ultiem doel om ervoor te zorgen dat je kunt thuiskomen bij jezelf, je werkelijke 'zelf' kan (her)ontdekken. Yoga zou je dan ook de wetenschap van het 'worden' kunnen noemen. Steeds opnieuw, te beginnen op je mat en steeds verwerkt in het dagelijks leven, je keuzes, je handelingen. Met je lichaam als kanaal, je ademhaling als instrument en met de liefde als leidraad.

 

Ik nodig je uit om vooral je eigen yogavorm te gaan ontdekken, klik hier als je eens een les bij mij wilt volgen.